Bejelentés


Szakállas agáma,-Hüllők


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.
TARTALOM:

- Tücsök,- Barna tücsök.

- Fekete tücsök.

- Sáska,- Vándor sáska.

- Puszta vagy Afrikai sáska.

- Csótány,- Argentin csótány.

- Pettyes csótány.

- Perui óriás csótány.

- Gyászbogár és lárvája.

- Lisztbogár és lárvája.

- Rózsabogár és lárvája.

- Nagy viaszmoly és lárvája.

- Szopós egér.

 

Tücsök:

- Barna tücsök: Szapora, gyors nehezen lehetet csipesszel megfogni őket. Nagyot tud ugrani. Mérete 20-30mm, színe világos barna –sötét barna. A hím ciripelése igen hangos, éjszaka állat.

- Fekete tücsök: Mérete 30-35mm, színe főleg fekete, vöröses sötétbarnás. Ciripelése még a barna tücsökénél is hangosabb. Agresszív, még a támadójától sem fél, hátsó felét emelgetve próbálja megijeszteni támadóját.

Olyan edényben kell tárolni, amit nem tudnak ki rágni. Aljzat nem szükséges, bár így nehezebb tisztítani. Helyezünk be tojás tartott, így el tudnak bújni a kannibalizmus hajlamuk elől. Hőmérséklet 28-30˚C kis szpot lámpa. Alacsonyabb hőmérsékleten tovább tart a fejlődése. Páratartalom 50%, ha nagyobb könnyen atkásodik. (A tücsök és a sáska is.) Táplálék, különböző saláták, állati fehérje, kutya vagy macska kaja.

 

Vándorsáska:
-Közönséges vándorsáska: Mérete a nőstény 60mm nagyobb a hímnél, a hím 40mm. Színe világos barnás, sárgás. Hosszú szárnyuk van, és repülni is tudnak.
-Puszta vagy Afrikai vándorsáska: Mérete a nőstény 70-80mm, a hím 50-60mm. Színük sárgás fekete, foltokkal. Szárnyuk a testükhöz képest rövidebb, de azért tudnak repülni. A hímek reszelős hangot adnak hasonló a tücskökhöz.

 

Olyan edényben tartsuk, ami nagyon jól tud szellőzni. Ezáltal nem lesz nagy páratartalom. Sokk helyen olyan edényt használnak, aminek az oldala háló. Aljzatnak használjunk virágföldet vagy komposzt keveréket. Amit ne hagyunk ki száradni. Rakjunk be tojástartókat, elbújni. A hőmérséklet 30-40˚C, éjszaka 25-30˚C. Táplálkozás, különböző saláták, gyümölcsök, száraz gabona félék. Ha minden sikerül 10-50 nap múlva kelnek ki a peték. (Nem jó nagyon nehéz és körülményes.)

 

Csótány:
Tápértékük jobb, mint a tücsöké vagy a sáskáé. Különféle fertőzést is terjesztenek, de a terráriumban tartottak, kevés fertőzésnek vannak ki téve. Tojásforma lapított testalkatuk miatt, képesek még a legkisebb repedésbe is bemászni. Sok képes repülni, de általában talajon mozognak. Éjszaka aktív állat, nappal alszik. Veszély esetén hasonló hangot haltat, mint a tücsök. Szívós faj, akár 2 évig is elél. Némelyik faj nagyon szapora. A hím általában vékony, és hosszabbak, de ha megfordítjuk 8 pontszerelvény, látunk az a hím. A legtöbb faj a petéiket kokon formában, a testükben őrzik, itt is kelnek ki. A lárvák egészen addig, míg páncéljuk meg nem erősödik. Minden faj, amit most bemutatok, trópusi faj, szökés esetén sem kell inváziótól tartani, mert pár nap múlva elpusztulnak.

-Argentin csótány (1.): Méret 4-5cm. Színe sötét barna, fekete, néhány világosabb folt. A hímeknek a potroh végig van szárnyuk, a nősténynek a potroh elejéig. Előny, hogy nem képes síkfelületen függőlegesen mászni, és nem tudnak repülni. Nem kedvelik az erős fényt. 4-5 hónap alatt, 70-80db-ból 150-080db lesz. Kiadós mert nagy méretű.

 

 

-Pettyes csótány (2.): Származása Kuba. Mérete 3cm. Színe világos barnás, hátukon szürke pettyes szárnyakat viselnek. A fiatalabbak sötét barnák, és fényesek. Nagyon csúsznak. Életkor 6-8 hó. Nagyon szapora. Hátrány, rendkívül gyors, és tud függőleges felületen mászni. Ezért érdemes vazelinnel körbe kenni a tartó tetejét, pár cm-nyit. 4-5 hónap alatt, 70-80db-ból 400-500db lesz.

 

 

-Perui óriáscsótány (3.): Vagy más néven halálfejes csótány. Mérete 5-7cm. A fiatal világosabb barna, elő hátukon sötétebb folttal. Kifejlett példány szárnyakkal rendelkezik, de nem képes repülni. A hím színe sötétebb, és kisebb a párjánál. A nőstény potroh vége egy nagy szerelvényből áll, míg a hímé a potroh vége osztott. Életkor 1,5-2év. Kevésbé szapora, de mérete rendkívül jó, és gazdaságos. Előny, hogy nem képes függőleges síkfelületen mászni, és nem tud repülni. Nem kedveli a fényt. 4-5 hónap alatt, 70-80db-ból 150-180db lesz.

-Tartás: Terráriumot jól szelőző legyen. Aljzat virágföld, tőzeg, melyet hetente nedvesítünk. Helyezünk bele tojástartót, hogy napközben tudjanak elbújni. Hőmérséklet 25-28˚C, pára 50-70%. Etetés mindent adhatunk nekik, zöldség, kenyér, kutya-macska kaja.

 

Gyászbogár és lárvája:

A kifejlett bogár 3-3,5 cm, 27-29°C-on 8-12 nap alatt kelnek a peték, a lárvák 70-98 napig növekednek, majd bebábozódnak. A 4-5 napos bábállapot után még két hétre van szükségük, hogy ivaréretté váljanak és a megtermékenyítés utáni 7. napon lerakják petéiket. Egy kifejlett állat élete során kb. 1500 petét rak.

Közép és Dél-Amerikából származnak, tápanyag tartalmuk szinte azonos a lisztbogáréval, ezért vitaminporral panírozva, megfelelő kiegészítő eleség.

Eleségnek adhatunk nekik pl. búzalisztet, búzakorpát, zabpelyhet, lemezes díszhaltápot, zöldségeket, gyümölcsszeleteket.
A nedves élelmiszerek maradékát másnak el kell távolítani a tenyészetből.
Ne tartsuk a feletetni kívánt lárvákat a hűtőben, mert 15°C-alatt elpusztulnak.

Lisztbogár és lárvája:

Az egyik legkönnyebben beszerezhető eleség. Olcsó ám magas zsír és kevés protein tartalma miatt nem a legmegfelelőbb táplálék. Sok terrarista a szegény ember hüllőjének eledele-ként is emlegeti.

A lárva kitinváza kemény és nehezen emészthető. Kálcium és foszfor tartalma jóval kevesebb az elfogadhatónál, ezért mindenképpen vitaminporozni kell. Önállóan főeleségként semmiképpen ne alkalmazzuk, csak kiegészítésként, mert ha csak ezzel etetünk, zsíros beteg állatot fogunk eredményül kapni.

A kifejlett bogár 1,5-2 cm-es a hímek első lába hajlott a nőstényeké egyenes. A lárvák bábozódás előtt 2,5-3 cm-esek, de előfordul, hogy elérhetik a 3,5 cm-t is. A kifejlett bogár kb. 3 hónapig él, ami alatt 150 petét rak. 27°C-on a peték 5-7 nap alatt kelnek ki, a lárva állapotuk 42-49 napig tart, és 6-10 napig vannak a bábokban. Ivarérettségüket a bábból való kikelés utáni 10-12. napon érik el és a megtermékenyített nőstény 7 nap múlva rakja le a petéit.

 

Rózsabogár és lárvája:

A kifejlett állatok 20-25 a lárvák pedig 40-50 mm-esek. A rózsabogárnak 28 °C-ra és fényre van szükségük a megfelelő fejlődéshez. A lárvák kb. két hét alatt kelnek ki, a növekedési időszak 40-45 nap. 2-3 nap alatt bebábozódnak és másfél hét után elhagyják a földből és nyálból készített kokont. 5-6 nap alatt ivaréretté válnak és a megtermékenyítést követő 7. nap petéznek.

Eleségként az állatok kaphatnak a talajkeveréken kívül almát, répát, salátát és nyúltápot, talán ez a legmegfelelőbb mert magas a tápanyagtartalma. A kifejlett bogarak lédús gyümölcsöket, virágport, nektárt fogyasztanak (gyümölcsfák virágai, rózsa).

 

Viaszmoly és lárvája:

Sok újszülött, és apróbb hüllő felneveléséhez igen hasznos  a nagy és a kis viaszmoly. Bár nagy zsírtartalmuk miatt kifejezetten hizlaló eleségnek számítanak, állataink szívesen fogyasztják kellemes édes ízük miatt. A lepke szárnyfesztávolsága 28-35mm. A kaptárakban 27-28oC állandó hőmérséklet mellett 40-50 napos generációváltásra képesek. A lerakott 1mm hosszú fehér tojásokból a hernyók 5-8 napra kelnek ki, ekkor 1,5mm hosszúak. 4 vedlésen keresztül 18-25 nap alatt érik el teljes 24-28mm kifejlett.

 

Egér:

Nagyon szaporák. Ebből csak a szopós egeret eszik.
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!